Create Web Design

Facebook Papers: ce se află în documentele care zguduie cea mai mare reţea socială din lume

Facebook Papers: ce se află în documentele care zguduie cea mai mare reţea socială din lume

Peste 10 mii de pagini cu note interne, fişiere confidenţiale şi mesaje de la angajaţi arată abordarea companiei faţă de diverse teme. Există acuzaţii de facilitare a dezinformării şi de susţinere a regimurilor politice totalitare. Toate dezvăluirile par să confirme teza fostei angajate Frances Haugen: profitul companiei este pe primul loc.

 

 

Reţeaua de socializare Facebook este pusă într-o lumină proastă, după apariţia unui scandal comparabil cu Cambridge Analytica.

De la acuzaţiile repetate de încălcare a confidenţialităţii până la răspândirea de ştiri false, toate trecând prin dezvăluirile fostei angajate Frances Haugen, fost executiv care a declarat presei că singura regulă mereu respectată este cea a profitului.

Acum, Facebook Papers deschid probabil cea mai gravă criză pentru Mark Zuckerberg: cele 10.000 de pagini de documente interne ale companiei oferă o imagine tulburătoare a mecanismelor prin care funcţionează reţeaua de socializare.

Primul ziar care a publicat articole preluate din aceste documente a fost Wall Street Journal, între septembrie şi octombrie, dar Haugen a decis apoi să le pună la dispoziţie altor ziare, 17 americane şi europene în total, cu un embargo care a expirat luni, 25 octombrie. Există, de asemenea, şi acuzaţia că platforma este folosită pentru trafic de persoane.

Pe lângă faptul că aruncă umbre asupra lui Zuckerberg însuşi, documentele ridică multe îndoieli cu privire la rolul Facebook în dezinformarea despre alegeri şi atacul din 6 ianuarie, de la Washington, precum şi cu incapacitatea de a acţiona asupra mişcării Stop the Steal, a fanilor lui Donald Trump.
Cercetările interne au arătat gradul de conştientizare a managerilor companiei cu privire la diverse probleme. Sunt publicate şi mesaje interne de la angajaţi.

În timp ce susţinătorii lui Trump atacă Capitol Hill, un angajat scrie pe Workspace, chatul intern la care participă şi Zuckerberg şi toţi directorii reţelelor sociale: „Este una dintre cele mai negre zile din istoria democraţiei şi a autoguvernării”. “M-am săturat de clişee; vreau măsuri”, scrie altul. „Nu suntem o entitate neutră”, a venit o completare.

CEO-ul Mark Zuckerberg şi-a petrecut ultimii patru ani scuzându-se public, dar de ceva timp pare mai hotărât să contracareze: „Critica de bună-credinţă ne ajută să ne îmbunătăţim, dar cred că vedem un efort coordonat de a folosi în mod selectiv documentele scurse pentru a picta fals imaginea companiei noastre”, a spus el, comentând rezultatelor financiare din ultimul trimestru.

Profitul companiei a crescut cu 17% la 9,1 miliarde de dolari, în timp ce utilizatorii din întreaga lume sunt peste 2,9 miliarde.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *