Create Web Design

NASA a publicat imagini uimitoare cu dunele albastre de pe Marte

NASA a publicat imagini uimitoare cu dunele albastre de pe Marte

Agenţia spaţială americană a publicat o fotografie uluitoare surprinsă pe Marte. Imaginea prezintă „dunele albastre” de pe Planeta Roşie. Fotografia a fost realizată de nava spaţială care orbitează în jurul planetei Marte, Mars Odyssey.

 

Agenţia spaţială americană a publicat pe reţelele de socializare o fotografie uluitoare alături de o postare intitulată „Dune albastre pe planeta roşie”.

După cum se menţionează în postarea NASA, dunele surprinse se află în zona capacului polar nordic al planetei Marte şi au fost create de rafalele de vânt.

„Imaginea de mai jos prezintă o zonă (80,3 grade latitudine nordică, 172,1 grade longitudine estică) care are o lăţime de 30 kilometri – deşi dunele acoperă o zonă la fel de mare ca statul Texas”, se mai specifică în postarea NASA.

Imaginile au fost surprinse de nava spaţială care orbitează în jurul planetei Marte,  Mars Odyssey, cu ajutorul camerei cu infraroşu, numită Sistem de imagistică cu emisie termică (THEMIS).

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale fotografiei este coloritul viu văzut în dune. Aşa cum a descris NASA, culorile variate din această imagine corespund cu diferite temperaturi.

Dunele portocalii, galbene, care seamănă cu culorile vibrante ale recifelor de corali, semnifică temperaturi mai calde. Iar zonele albastre, văzute în colţul din stânga sus al imaginii, care seamănă cu lagune de vis sau cu pături de zăpadă, au temperaturi mai reci.

Fotografia dunelor albastre combină imaginile surprinse de Odyssey în decembrie 2002 şi noiembrie 2004. Este doar una dintre colecţiile istorice de imagini compilate pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a navei spaţiale Mars Odyssey.

 

Imaginile au fost surprinse de nava spaţială care orbitează în jurul planetei Marte | FOTO: mediafax.ro
Imaginile au fost surprinse de nava spaţială care orbitează în jurul planetei Marte | FOTO: mediafax.ro

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *