Create Web Design

NASA amână misiunea cu echipaj uman pe Lună. Care sunt motivele

NASA amână misiunea cu echipaj uman pe Lună. Care sunt motivele

NASA spune că obiectivul de aselenizare a fost Misiunea Nasa care ar fi trebui să ducă pe Lună prima femeie şi prima persoană de culoare. Misiunea selenară a fost amânată până în 2025 din cauza litigiilor cu Blue Origin şi a altor factori, relatează CNN. China ar putea să o depăşească.

 

 

“Am pierdut aproape şapte luni în litigii şi acest lucru a împins prima alunizare cu echipaj uman probabil nu mai devreme de 2025”, a declarat marţi administratorul NASA, Bill Nelson.

Programul spaţial chinezesc este din ce în ce mai capabil să trimită primul taikonaut pe Lună mult mai devreme decât se aştepta iniţial, a spus Nelson, Este foarte posibil ca China să ajungă pe Lună înainte de întoarcerea astronauţilor americani, a spus Nelson. “Ne confruntăm cu un program spaţial chinezesc foarte agresiv şi bun”, a spus el. “Acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani, în care i-am văzut realizând un număr destul de mare de lucruri. Ei au declarat că vor merge la polul sud al Lunii. Este poziţia NASA, şi cred că şi a guvernului Statelor Unite, că vrem să fim primii care se întorc pe Lună după mai bine de jumătate de secol. Vom fi cât se poate de agresivi într-un mod sigur şi fezabil din punct de vedere tehnic pentru a-i învinge pe concurenţii noştri.”

Jeff Bezos şi Elon Musk doresc, fiecare, ca propriile companii să colaboreze cu NASA de a readuce astronauţii pe Lună. Dar NASA are suficienţi bani doar pentru una dintre companii şi a optat pentru SpaceX, compania lui Musk. Blue Origin, compania spaţială a lui Bezos, a contestat decizia, spunând că NASA a favorizat în mod nedrept SpaceX şi că agenţia spaţială ar fi mai bine servită dacă ar finanţa atât planurile SpaceX, cât şi pe cele ale Blue Origin de a dezvolta vehicule capabile să ajungă pe Lună.

Decizia de vineri a Curţii Federale de Revendicări, care a dat dreptate NASA, înseamnă că progresul programului Artemis poate continua. În timpul litigiului, NASA a fost împiedicată prin lege să aibă orice contact cu SpaceX în ceea ce priveşte dezvoltarea de către aceştia a unui sistem de alunizare pentru astronauţii Artemis. Cu toate acestea, SpaceX a continuat să dezvolte sistemul pe cont propriu, fără nicio plată din partea NASA.

“Echipa noastră are încă nevoie de timp pentru a lucra la detaliile specifice”, a declarat Nelson. Şi mai este mult de lucru.
Alţi factori care au dus la întârzierea din 2025 includ lipsa de finanţare pentru dezvoltarea sistemului umană, iar “obiectivul administraţiei Trump de alunizare umană din 2024 nu a fost fundamentat pe fezabilitatea tehnică”, a spus Nelson.

Nelson a anunţat marţi mai multe schimbări, inclusiv necesitatea unei creşteri semnificative a fondurilor începând cu bugetul pentru 2023. Aceasta va pune bazele pentru mai mult de 10 viitoare aselenizări lunare.

În urmă cu câteva săptămâni, NASA anunţase că lansarea Artemis I, o misiune fără echipaj care serveşte ca primă etapă a programului NASA de întoarcere a oamenilor pe Lună, a fost amânată cel puţin până în februarie.

Iniţial, misiunea era programată să fie lansată în noiembrie, dar întârzierile cauzate de pandemie, de furtuni precum uraganul Ida şi de alţi factori au prelungit calendarul misiunii.

Modificările de program vor duce, de asemenea, la o întârziere a lansării Artemis II, prima misiune cu echipaj, până în mai 2024, a declarat marţi Nelson. Anterior, Artemis II a fost programată pentru aprilie 2023.

Nelson a sugerat, de asemenea, că alunizarea cu echipaj va fi precedată de o misiune fără echipaj pe Lună, dar nu a precizat când va avea loc aceasta.

Următorul pas pentru programul Artemis este o misiune cu echipaj uman pe Marte. Tehnologia testată în timpul misiunilor lunare de lungă durată şi lecţiile învăţate în urma acestora, precum şi construirea unui habitat lunar, vor oferi foaia de parcurs către planeta roşie, a declarat Nelson.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *