Create Web Design

O grupare din România, specializată în fraude informatice, a obţinut o sumă uriaşă de la companii din străinătate

O grupare din România, specializată în fraude informatice, a obţinut o sumă uriaşă de la companii din străinătate

O grupare din România, specializată în fraude informatice, a obţinut peste 1 milion de dolari de la companii din Europa, America de Nord şi Asia. Zeci de persoane sunt duse marţi la audieri, iar ancheta se desfăşoară în numeroase ţări.

 

Poliţiştii desfăşoară marţi o acţiunea care vizează zeci de persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În cadrul acţiunii, au fost efectuate 32 de percheziţii domiciliare la adresele persoanelor bănuite şi au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor în cauză. În paralel, au fost efectuate două percheziţii în Ţările de Jos şi Irlanda.

Potrivit IGPR, acţiunea vizează un grup organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, fiind folosit modul de operare BEC fraud (Business Email Compromised), care constă în crearea unor pagini de internet false, în numele unor companii, urmată de postarea pe diverse portaluri de comerţ online a unor oferte avantajoase false de vânzare de produse către diverşi potenţiali beneficiari.

Părţilor vătămate sunt companii din UE, SUA şi Asia cărora li s-ar fi solicitat plata bunurilor, în conturi bancare controlate de persoanele bănuite, fără ca aceasta să mai fie urmată de livrarea produselor respective.

Persoanele bănuite ar fi încasat peste 1.000.000 de dolari, prin săvârşirea de fraude, în dauna a peste 30 de companii din străinătate, au precizat poliţiştii.

În cadrul dosarului penal, în vederea investigării persoanelor bănuite s-au realizat activităţi de cooperare cu autorităţile judiciare din Irlanda şi Ţările de Jos prin intermediul EUROPOL.

De asemenea, s-a cooperat prin intermediul INTERPOL cu Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam şi China. Cu autorităţile din SUA, Canada şi Uzbekistan cooperarea s-a realizat prin intermediul comisiilor rogatorii.

Cu mai multe ţări europene, Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia şi Germania cooperarea s-a realizat prin intermediul ordinelor europene de anchetă.

În România, faptele fac obiectul dosarului penal înregistrat în cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

Persoanele bănuite sunt duse la D.I.I.C.O.T, în vederea audierii şi dispunerii eventualelor măsuri preventive.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *