Create Web Design

Telefoanele sunt vulnerabile. Cercetătorii din Toronto acuză 25 de ţări că ar spiona cetăţenii

Telefoanele sunt vulnerabile. Cercetătorii din Toronto acuză 25 de ţări că ar spiona cetăţenii

Citizen Lab din cadrul Universităţii Toronto acuză 25 de ţări de spionaj. Cercetătorii spun că o companie numită Circles exploatează o vulnerabilitate. Cu ajutorul companiei, guvernele ar urmări apelurile, mesajele şi locaţia.

 

O vulnerabilitate a telefonului permite ca orice apel sau mesaj să fie urmărit, la fel şi locaţia.

O firmă de supraveghere privată e acuzată că spionează telefoanele cetăţenilor din 25 de ţări ale lumii. România nu este pe listă. Compania Circles este legată de grupul NSO din Israel care oferă software pentru supraveghere. Aceasta a fost dată în judecată la un momentat dat de Facebook care acuza că tehnologia lor este folosită pentru a spiona mii de utilizatori de WhatsApp.

Acum, Circles a acuzată că oferă un software de spionaj pentru guverne. Acestea ar putea să transmită un semnal de la distanţă pe un telefon profitând de o vulnerabilitate din infrastructura operatorilor de telefonie. După trimiterea semnalului, pot să afle locaţia telefonului şi să asculte convorbirile utilizatorului. Fără să fie ceva instalat pe telefon.

Purtătorul de cuvând al grupului NSO a negat acuzaţiile. Analistul în securitate informatică de la Bitdefender, Filip Truţă, îţi explică exact ce dezvăluie raportul Citizen Lab

„Din analiza Citizen Lab reiese că firma Circles exploatează o vulnerabilitate în protocolul SS7 folosit de toţi operatorii de telefonie la nivel mondial. Protocolul permite operatorilor să transmită şi să primească datele utilizatorului în scop de roaming şi facturare. E important de menţionat că protocolul SS7 nu are încă un cadru legal bine definit, în Europa cel puţin.

Ţintele atacatorilor par a fi oameni politici, jurnalişti, activişti, dizidenţi, mai puţin oameni de rând. Vulnerabilitatea respectivă nu discriminează între un utilizator de smartphone şi un telefon antic cu butoane”, explică Filip Truţă, analist în securitate informatică Bitdefender.

Ţările acuzate de spionaj

  • Australia, Belgia, Botswana, Chile, Danemarca, Ecuador
  • El Salvador, Estonia, Guinea Ecuatorială, Guatemala
  • Honduras, Indonesia, Israel, Kenya, Malaezia, Mexico
  • Maroc, Nigeria, Peru, Serbia, Thailanda, Emiratele Arabe
  • Vietnam, Zambia, Zimbabwe

 

 

Sursa

administrator

  Related Articles

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *